-
Bouppteckning
En bouppteckning upprättas efter att en person har avlidit. Bouppteckningen ska registreras hos skatteverket efter att all formalia har uppfyllts, så som att alla dödsbodelägare antecknas, kallas eller närvarar vid ett och samma tillfälle. Samtliga tillgångar och skulder ska antecknas i denna handling tillsammans med de avtal som finns. Vanliga avtal är testamente eller äktenskapsförord.
Det är inte alltid som dödsbodelägarna känner till den avlidnes tillgångar och skulder, då behövs en fullständig utredning av dödsboet. Är en tillgång inte upptagen i bouppteckningen kan i regel inte den tillgången avslutas, så det är viktigt att alla tillgångar och skulder upptas. När vi gjort klart bouppteckningen håller vi i en bouppteckningsförrättning därefter kommer bouppteckningen att skickas till skatteverket för registrering och slutförande. När bouppteckningen är registrerad är det dödsboets identitetshandling inför kommande arvskifte och förvaltning
-
Arvskifte
Ett arvskifte innebär att tillgångarna efter ett dödsbo ska fördelas mellan arvingarna. Arvskiftet upprättas utifrån olika handlingar så som testamente, äktenskapsförord, gåvor sedan tidigare och tidigare avliden maka/make, den registrerade bouppteckning och lag. Vem ska erhålla huset och vem ska få kontanter eller ska alla få lika stor del? Det är dödsbodelägarna som har rätt till boets tillgångar, eller rättare sagt överskottet efter att alla skulder är betalade. Finns det bara skulder är inte dödsbodelägarna skyldiga att betala dessa. Ni behöver inget arvskifte om det bara finns en dödsbodelägare, då gäller bouppteckningen som identitetshandling för överföring av tillgångar. När det är flera dödsbodelägare och/eller dödsbodelägare sedan tidigare avliden ska det upprättas ett arvskifte för att säkerställa fördelning och avslut. Blir dödsbodelägarna osams bör samtliga skaffa sig ett eget ombud, vi åtar oss uppdrag som ombud och upprättar arvskiften.